Son Dakika
Home / Dış Ticaret / İhracat Yaparken Yapılan Hatalar

İhracat Yaparken Yapılan Hatalar

İHRACAT YAPARKEN YAPILAN HATALAR

1- İhracatçılar, salt mal satma düşüncesiyle yeterince tanımadıkları firmalara mal mukabili ( açık hesap ) mal satışı yapabilmektedirler. Özellikle kriz dönemlerinde bu tarz satışlar daha da artmaktadır.

2– Firmalarımız, ne yazık ki iç piyasalar canlı olduğu zaman ihracatı pek önemsememektedirler. Genelde iç piyasa da sıkıntı yaşadıkları zaman ihracata yönelip bu problemlerini çözmeye çalışırlar. Oysaki ne olursa olsun firmalarımızın orta ya da uzun vadede plan yaparak sürekli ihracatı ön planda tutmaları gerekir. Bu sayede firmalar uluslararası piyasalarda tutunacaktır ve ülke ekonomisi adına da ciddi bir kaynak akışı sağlanmış olacaktır.

3- İlk kez gerçekleştirilen ihracatlarda firmalarımızın yüksek kazanç beklentisi olası ticareti olumsuz etkileyebilmektedir. İlk kez gerçekleştirilecek olan ihracatlarda kar maksimizasyonu geri planda kalmalıdır.

4- İhracat yapıldıktan sonra dövizi yurtiçine çekme mecburiyetine (ihracattan sonra 180 gün) dikkat edilmemektedir. Firmalarımız, ihracatı iç piyasaya yapılan bir satış gibi düşünmektedir. Ama satışın bedeli belirtilen zamanlarda yurtiçine getirilmezse (olağanüstü sebepler; tabi afetler, grev, iflas, savaş gibi) hali yoksa, ihracat bedelinin %5’i kadar para cezası kesilebilmektedir.

5- Aynı sektörlerde faaliyet gösteren firmalarımız sırf ihracat yapabilmek ve sözde rekabet gücünü artırabilmek adına mallar üzerinde haddinden fazla indirim yapabilmektedirler. Çok yanlış bir hareket olup sektördeki standart dünya piyasalarının altında fiyat verilmemesi gerekir.

6- İhracat işlemleri için hizmet veren kuruluşlardan daha ucuz maliyetli olanların tercih edilmesi yüzünden olumlu sonuçlanabilecek ihracatlar negatif sonuçlanabilir. Kısa vadeli düşük maliyet uzun vadeli büyük zararlara yol açabilmektedir.

7- Sözleşme yapılmadan kesinlikle mal sevk edilmemelidir. Ayrıca sözleşmelerde bulunması gereken en önemli maddelerden bazılarının (tahkim yeri gibi) yazılması unutulmaktadır.

8- Dış pazarlara girerken alıcıların konuştuğu yerel dili kullanılmaması sonucunda gerekli bağlantılar yapılamamakta ve istenilen sonuçlar alınamamaktadır. Yabancı dili kullanılırken karşı tarafın durumu anlaması beklenmektedir. Alıcılar ile işletme ortamında iş görüşmesi yapılırken alıcıların dikkatini çekecek şekilde ortaklar ya da elemanlar arasında Türkçe olarak iş ile ilgisi olmayan müzakereler yapılabilmektedir. Alıcıya konuşulan konu hakkında mutlaka bilgi verilmesi gerektiği unutulmaktadır.

9- Sipariş alındıktan sonra malların teslim zamanı, ödeme şekli ve zamanı, hasarlı malların tedariği, gibi durumların üzerinde tam olarak durulmadığı takdirde aksamalar oluştuğu zaman alıcıdan anlayış beklenmektedir. Oysaki bu şekilde yapılan ufak hatalar yüzünden alıcı firmanın güveni sarsılmakta, alınabilecek büyük siparişlerin başka ihracatçılara ya da ülkelere kaymasına sebep olmaktadır.

10- İhracatı yeni yapan firmalarımız çok kısa sürede sonuç almayı beklerler. Yapılan en ufak görüşmelerin, yazışmaların hemen satışla sonuçlanmasını arzu ederler. Yeni bir pazara girmek ya da yeni bir müşteri elde etmek uzun bir süreci kapsamaktadır. Bunun için ise sabır ve kaliteli üretim ve ya hizmet gerektirir.

11. İhracatçılarımızın uygulamada sıklıkla yaptıkları ve gözle görülmeyen yalnız yine büyük önem arz eden hatalar ise şunlardır:
– Randevulara zamanında gitmemek, giyim şekline dikkat etmemek, ikramlarda kısıtlama yapılmaması gerekmektedir. İnançlarına saygı gösterilmesi ve genel olarak iş dışı konulara girilmemesi gerekir. Numunelerin istenilen şekilde olması gerektiği gibi.

Dış Ticaret İle İlgili Profesyonel Destek Almak İstiyorsanız Aşağıdaki Bilgilerden Ulaşabilirsiniz …

http://www.aktifgirisimci.com/dis-ticaret/cinden-mal-getirmek

veya

Sitemizin iletişim bölümünden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Hakkında aktif girisimci

Sadece düşünen değil yapan kazanır!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir